Crònica | Acte 6 de Febrer: Xerrada Unitat Popular i Botifler 2014

Unitat Popular contra els botiflers

Sant Cugat va coronar al Pack AntiPÀHtic a la Consulta del Botifler en una jornada que va començar amb una xerrada sobre la Unitat Popular

10859300_334343866751209_1310947586_nAhir va ser un dia dels bons al Casal Popular la Guitza, i res no va fallar. S’hi feien varies coses: d’una banda, tenia lloc una xerrada que reflexionava sobre la Unitat Popular, a càrrec d’Oriol Sánchez, membre d’Endavant i de la CUP, i de Julià Mestieri, de La Guitza i de la pròpia CUP; de l’altra, s’hi celebrava la Consulta del Botifler 2014, esdeveniment en què Arran Sant Cugat ens convida any rere any a premiar en clau irònica les pitjors actuacions dels pitjors personatges públics de la ciutat. Per si això no fos suficient per a algú, tot anava amenitzat amb un sopar popular, música i festa fins ben entrada la matinada.

La xerrada, que tal i com pretenien els seus organitzadors va evolucionar en un debat molt participatiu, girava al voltant de tres casos històrics d’unitat popular a partir dels quals s’havia de fer una anàlisi col·lectiva de la situació actual. Així doncs, la Espanya dels temps de formació de la Segona República, la Xina dels anys 30 que després de lluitar contra l’imperialisme europeu va haver de lluitar contra la seva pròpia burgesia i el colonialisme japonès i el Xile dels anys 70 van ser útils per veure com es podia forjar la unitat popular, quines estratègies s’havien pres i amb quins agents s’havia comptat.

Amb casos com els de Xile vam comprovar com la classe treballadora, malgrat viure al si d’una democràcia capitalista, pot arribar a ocupar les institucions creades per la burgesia. Presentats aquests tres casos, el debat va tornar al present i es va reflexionar sobre qui és el subjecte que ha de dur a terme la Unitat Popular, sobre quina és la situació en què ens trobem i sobre quins són els enemics a combatre, com podem assolir-la tant a nivell local com nacional.

Vots per a tots els botiflers

Un cop la xerrada va acabar, la Consulta del Botifler va prendre protagonisme. Hi havia penjats a la paret alguns cartells informatius dels mèrits de cada candidat: el Pack AntiPÀHtic, format per CatalunyaCaixa, Mossos i Mercè Conesa, per la seva actuació coral repugnant vers l’acampada de 115 dies de la PAH al carrer Villà; el Pack AntiDona, amb Vox, PP i Bruno de Salvador, per no deixar a les dones decidir sobre els seus propis cossos; i al Pacte pel Silenci de l’Ajuntament i el lobby silenciós, que han convertit en paper mullat un consens sobre la vida nocturna al poble aconseguit després de molts mesos de negociació.

Així, mentre corrien plats de menjar i se servien les primeres cerveses, la ràtio d’indecisos baixa-va i les urnes es s’omplien. El sopar, prou atractiu en contingut i exigència econòmica, havia aconseguit fer petit el casal: amanida de pasta, croquetes i patates per només cinc euros. Cap allà a la mitjanit, es va decidir allargar una hora més la festa de la democràcia, per tal que aquells qui anessin arribant poguessin dir-hi la seva.

Finalment, després que un fumador despistat entrés a emetre el seu vot a corre-cuita, els organitzadors es van endur les urnes. Havia arribat l’hora del recompte. Uns minuts més tard, micròfon en mà i amb la parròquia expectant, es cantaven els resultats amb l’escrutini finalitzat. I si bé és cert que totes tres candidatures haurien merescut guanyar, només una podia fer-ho: “en el tercer lloc, malgrat tots els mèrits fets, i amb el 30% dels vots… El Pacte pel Silenci!”. Després de varies reaccions, algunes precisament no gaire silencioses, va poder-se cantar el segon classificat: “en el segon lloc, amb el 34,5% dels vots aconseguits… el Pack AntiDona!”. Un anunciament, és clar, que ens avançava qui era el guanyador. I és que el Pack AntiPÀHtic, que va acabar adjudicant-se el 35,5% dels vots, hauria pogut amb qualsevol cosa.

Així va ser com a la Guitza, que presentava un aspecte envejable, s’hi va tornar a oferir un oci alternatiu a un poble que, així sí, fa goig.

10946035_334715516714044_192098188_o

 

 

Notícies als mitjans Santcugatencs:

Conesa, els Mossos i CatalunyaCaixa, designats ‘Botiflers de l’Any’ – Cugat.cat

Conesa, Mossos i Catalunya Caixa, botiflers de l’any 2014 – TOTSantCugat

 

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s